Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel heeft donderdag kennis genomen van de aankondiging van de Congolese Minister van Leefmilieu, Natuurbehoud en Toerisme, José Endundo, dat de aardolieprospectie in het Nationaal Park Virunga zal worden opgeschort

Het olieprospectieproject in « blok V » is een aardolieconcessie die werd toegekend aan een consortium van drie ondernemingen: Soco (uitvoerende partner), Dominium Petroleum en Cohydro en dekt meer dan 50% van de oppervlakte van het Nationaal Park Virunga. De aardolieprospectie in het Virunga-park is echter niet verenigbaar met het statuut van werelderfgoed (Overeenkomst van 23 november 1972 inzake het werelderfgoed van de UNESCO).

Daarenboven verbiedt de Congolese wet (Wetsverordening 069-04) aardolieprospectie in de nationale parken, zodat de eigenlijke prospectieactiviteiten beperkt worden tot enkel de zones buiten het Nationaal park.

Deze beslissing van de Congolese regering werd positief onthaald door de Internationale gemeenschap en in het bijzonder door België, dat de bescherming van het Nationaal Park Virunga door de Congolese overheid steunt.

Het nationaal Park Virunga is het oudste Nationaal Park van Afrika en is ook de eerste site op het continent die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het park wordt ook wel het Gorillapark genoemd, aangezien er ongeveer 200 berggorilla’s leven, oftewel bijna een kwart van de laatste exemplaren op aarde. Het is ook de thuishaven van een groot aantal soorten zoogdieren, waaronder de legendarische okapi, vogels en reptielen en biedt een indrukwekkend scala van landschappen en woongebieden. Het park wordt beheerd door het Congolese Instituut voor Natuurbescherming, « ICCN », onder leiding van onze landgenoot Emmanuel de Mérode

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire