Vandaag, vrijdag 11 maart, hebben de Minister van Landbouw, Sabine Laruelle, en de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Olivier Chastel, samen met Eerste Minister Yves Leterme een ontmoeting gehad met de Algemeen Directeur van de FAO, de VN-organisatie voor voedsel en landbouw.

Via haar operationele activiteiten, wil de FAO de capaciteiten van de lokale landbouwers in ontwikkelingslanden versterken. De belangrijkste reflectie- en actiethema’s betreffen het recht op voedsel, de verschillende aspecten van de voedselzekerheid (water, grond, biotechnologie, vrouwen, leefmilieu, HIV/AIDS), de kwaliteit en de gezondheidsveiligheid van de levensmiddelen, de bevoorrading van de steden en sociale beschermingsmaatregelen.

Nadat de hervorming en de financiering van de FAO aan bod waren gekomen, bespraken Jacques Diouf en de Belgische Ministers de schommelingen van de voedselprijzen. « De Belgische Ontwikkelingssamenwerking is in 2008 een engagement aangegaan om het aandeel van de overheidsontwikkelingshulp voor landbouw en voedselzekerheid te verhogen tot 10% in 2010 en tot 15% in 2015. In 2009 bereikten we al een niveau van 11.2% », zei Olivier Chastel.

Tussen 2008 en 2010 zijn de Belgische bijdragen aan de FAO toegenomen met 63%. België maakt zo deel uit van de top 10 van donoren van de FAO, en staat zelfs in de top 5 wat betreft de vrijwillige bijdragen.

Volgens Sabine Laruelle, Federaal Minister van Landbouw, « zijn de kwesties van de koersschommelingen van grondstoffen en voedselzekerheid wereldwijde uitdagingen en kan de FAO een centrale rol spelen bij het oplossen van deze problemen ».

België draagt, via de Belgische Technische Coöperatie, voornamelijk bij aan de financiering van de FAO middels het Belgisch Fonds voor de Voedselzekerheid, de humanitaire hulp en de multilaterale en bilaterale programma’s.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire