Ten gevolge van de droogte en de stijgende voedsel- en brandstofprijzen, is het aantal mensen dat lijdt onder het gebrek aan voedsel in de Hoorn van Afrika onrustwekkend gestegen. De graanprijs is in het oosten van Kenia bijvoorbeeld met 60% gestegen, in het oosten van Ethiopië met 120% en in het zuiden van Somalië met 240%.

« Op dit moment kunnen meer dan 10 miljoen mensen in de door droogte getroffen zones in Ethiopië, Kenia, Somalië en Djibouti niet meer aan hun basisbehoeften voldoen. Hun overleven hangt volledig af van massale noodhulp », zegt Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel.

Het aantal zieke kinderen groeit elke dag sterk aan, vooral in het zuiden van Somalië, waar één kind op vier aan acute ondervoeding lijdt. Het Wereldvoedselprogramma (WVP) wil voedselhulp leveren in de Hoorn van Afrika om meer dan 6 miljoen mensen te voeden, onder meer in Somalië, Ethiopië en Kenia.

Parallel hiermee biedt de FAO (de landbouw- en voedselorganisatie van de VN) steun aan de lokale bevolking en coördineert ze samen met NGO’s en andere VN-agentschappen de interventieacties om de dramatische gevolgen van de droogte te neutraliseren.

« Aangezien de humanitaire toestand in verschillende gebieden al een kritiek punt heeft bereikt, is een opvoering van onze humanitaire hulp dringend en noodzakelijk », verklaarde Olivier Chastel. De Belgische ontwikkelingssamenwerking kent dus drie miljoen euro toe aan het Wereldvoedselprogramma (1 miljoen in Kenia, 1 miljoen in Ethiopië en 1 miljoen in Somalië). Daarnaast zal één miljoen euro worden toegekend aan de FAO in het kader van haar regionaal programma voor de Hoorn van Afrika. De dossiers zullen aan de volgende Ministerraad worden voorgelegd.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire