Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel betreuren de gewelddadige incidenten die het begin van de electorale campagne in de DRC ontsierd hebben.

 

De presidents- en wetgevende verkiezingen, die gepland zijn op 28 november, bouwen voort op de historische verkiezingen van 2006 en vormen een belangrijke nieuwe stap in de consolidering van de democratie in Congo. Zoals Minister Vanackere dinsdagnamiddag nog herhaalde in het Parlement acht België het van essentieel belang dat alle kandidaten op vreedzame wijze deelnemen aan het verkiezingsproces en het oordeel van de kiezer aanvaarden.

 

In deze context vinden de Ministers het onaanvaardbaar dat een kandidaat zichzelf uitroept tot legitiem president en oproept tot geweld, waardoor de basisprincipes van de democratie zelf in vraag worden gesteld.

 

België heeft steeds benadrukt dat alle partijen, inclusief de oppositie, in alle vrijheid aan het verkiezingsproces moeten kunnen deelnemen, maar dat hiermee ook verantwoordelijkheden gepaard gaan. Ministers Vanackere en Chastel roepen alle politieke actoren dan ook met aandrang op om hun verantwoordelijkheid te nemen, op vreedzame wijze campagne te voeren en zich neer te leggen bij het oordeel van de kiezer.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire