Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel hebben met afschuw kennis genomen van de berichten, ondertussen bevestigd door de Verenigde Naties, over de massaverkrachting van minstens 121 vrouwen tijdens de afgelopen maand in Oost-Congo. Deze vreselijke feiten, die zich voordeden in Nyakiele in Zuid-Kivu, tonen in welke mate seksuele misdaden een terugkerend probleem blijven in Congo, meer bepaald in het Oosten van het land.

Steven Vanackere en Olivier Chastel verheugen zich erover dat de Congolese autoriteiten en de VN Missie voor de stabilisatie in de Congo (Monusco) beslist hebben om een onderzoek in te stellen. Zij vragen dat deze massaverkrachting opgehelderd wordt en dat de schuldigen aangehouden en veroordeeld worden, zoals reeds eerder gebeurde met de verantwoordelijken van een vorige massaverkrachting in Fizi, in Zuid-Kivu, in januari van dit jaar.

De strijd tegen de straffeloosheid, meer bepaald tegen seksueel geweld, is een centraal element in het partnerschap tussen België en Congo, zoals Minister Vanackere herhaalde tijdens zijn recente verblijf in Kinshasa. Steven Vanackere heeft de problematiek van de seksuele misdaden in Congo eveneens kunnen aankaarten in de onderhouden die hij eind juni had in New York met de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en met Margot Wallström, de Speciale VN-Vertegenwoordiger voor seksueel geweld in conflictsituaties. Minister Chastel herinnert eraan dat de Belgische Ontwikkelingssamenwerking een pioniers- en mobilisatierol speelt in de strijd tegen seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo. België steunt de uitvoering van een globale strategie in de strijd tegen seksueel geweld in Congo met een bijdrage van 10 miljoen euro, toegekend in het kader van het Plan voor de stabilisatie en de heropbouw van het Oosten van Congo (STAREC). De Belgische ontwikkelingssamenwerking is eveneens actief in de strijd tegen de straffeloosheid inzake seksuele misdaden door de steun die ze toekent aan de goede werking van justitie in Oost-Congo.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire