Sinds het begin van de humanitaire crisis in Libië hebben al meer dan 920.000 mensen het land verlaten, waarvan er 480.000 de Tunesische grens zijn overgestoken. Deze volksverhuizingen hebben de druk op de lokale gemeenschappen verhoogd. Op dit moment schat de dienst Humanitaire hulp van de Europese Commissie (ECHO) het aantal vluchtelingen dat nog vastzit op Tunesisch grondgebied op meer dan 70.000.

Na de oproep van Hoog VN-Commissaris voor de Vluchtelingen (HCR) Antonio Guterres aan de internationale gemeenschap om meer aandacht te besteden aan de vluchtelingen in het Libische conflict, heeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel aangekondigd een nieuwe bijdrage van een miljoen euro te willen storten.

« Dankzij de Belgische bijdrage zal het HCR de sociale basisvoorzieningen in de vluchtelingenkampen, zoals onderdak, gezondheidszorg, watervoorzieningen en dergelijke kunnen verzekeren en zal er hulp in natura kunnen worden geboden aan Tunesische families die beslist hebben om vluchtelingen onderdak te geven».

In maart had Minister Olivier Chastel al een miljoen euro vrijgemaakt voor het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC). België nam eveneens deel aan een luchtbrug en stelde een vliegtuig van Defensie ter beschikking van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen en van de Internationale Organisatie voor Migratie om onderdanen van derde landen die het conflict in Libië ontvluchtten naar hun land van oorsprong te brengen.

Olivier Chastel zal deze nieuwe Belgische bijdrage dus voorstellen op de volgende Ministerraad.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire