Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel bezocht tijdens zijn missie op de Westoever ook enkele projecten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, in Naplouse.

Olivier Chastel bezocht eerst de werken aan de toekomstige meisjesschool, dicht bij het vluchtelingenkamp van Balata. De Minister werd er ontvangen door de Gouverneur van Naplouse en kreeg een gedetailleerde uitleg van de experts van de BTC (Belgische Technische Coöperatie) en van het Ministerie van Onderwijs. « De school was nodig, want het kamp telt slechts basisscholen: een voor jongens en een voor meisjes », zei de Minister.

De Minister ging vervolgens naar het vluchtelingenkamp in Balata, waar 13.000 Palestijnse vluchtelingen verblijven en bezocht er een school van UNRWA. De verantwoordelijken van UNRWA (het VN-agentschap voor de Palestijnse vluchtelingen) gaven de Minister een rondleiding. Hij kan ook een les bijwonen in een basisschool in het kamp.

Tot slot bezocht de Belgische delegatie twee projecten rond de ontwikkeling van het lokaal bestuur: het openbare park « Sama » en de commerciële tunnel in het centrum van Naplouse. Deze werd gebouwd om de vervuiling, het lawaai en de verkeersopstoppingen in het handelscentrum op te lossen. De Belgische ontwikkelingssamenwerking steunt dus het beleid ter versterking van een gedecentraliseerde territoriale administratie, zoals door de Palestijnse autoriteit vastgelegd in het kader van haar strategie voor de opbouw van een Palestijnse staat en van haar nationaal ontwikkelingsplan. Deze steun bestaat vooral uit een bijdrage aan het « Municipal Development Fund » met de Wereldbank en de Deense, Zweedse, Franse en Duitse ontwikkelingssamenwerking. Volgens Olivier Chastel, « kunnen we dankzij de investeringsplannen van de gemeenten niet alleen de essentiële openbare diensten verbeteren, maar ook de lokale economische ontwikkeling steunen en stimuleren ».

[nggallery id=353]

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire