Op woensdag 6 juli had Minister van ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel een ontmoeting met Mulunda Ngoy, de Voorzitter van de Congolese verkiezingscommissie CENI. De volgende presidents- en parlementsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo zijn gepland voor 28 november 2011.

Mulunda Ngoy bedankte de Minister eerst voor de Belgische steun en gaf daarna een stand van zaken van de inschrijvingsprocedure voor de kiezers. Deze inschrijvingen zouden op 10 juli moeten voltooid zijn in het binnenland en op 15 juli in Kinshasa. Olivier Chastel feliciteerde de voorzitter van het CENI met zijn werk op het vlak van de inschrijvingsprocedure. « Dit is een basisvoorwaarde voor de geloofwaardigheid en het vervolg van het verkiezingsproces », zei de Minister.

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking deelde mee dat België de intentie heeft om voor de volgende verkiezingen Belgische waarnemers te sturen, en hierop werd positief gereageerd door de voorzitter van het CENI. De heer Ngoy beloofde ook een gedragscode voor te stellen aan de partijen. In dit verband benadrukte Olivier Chastel dat de vrijheid van campagne en van meningsuiting van de kandidaten niet in gevaar mag komen. De Minister herinnerde zijn gesprekspartner eraan dat België veel belang hecht aan het goede verloop van de verkiezingen in het algemeen, ook de lokale verkiezingen die in 2013 zouden plaatsvinden.

De ontmoeting werd afgesloten met de overhandiging van een kopie van de Resolutie die op 30 juni in de Senaat werd goedgekeurd en die een overzicht geeft van de voor België prioritaire punten inzake de verkiezingen in de DRC. Tijdens zijn volgende reis in Centraal-Afrika zal Minister Olivier Chastel van de gelegenheid gebruik maken om een stand van zaken op te maken van de organisatie van de verkiezingen.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire