Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel is bezorgd over de humanitaire impact van de gebeurtenissen in Libië op de plaatselijke bevolking. Vooral de vluchtelingen zijn bijzonder kwetsbaar, in Libië zelf maar eveneens aan beide zijden van de grenzen met Tunesië en Egypte. De situatie is trouwens niet zonder gevolgen voor de veiligheid en de stabiliteit in deze regio.

Als reactie op de oproepen van de humanitaire organisaties die aanwezig zijn in de regio heeft Olivier Chastel aangekondigd « dat, in overleg met Eerste Minister Yves Leterme en Minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere, een eerste bijdrage van één miljoen euro zal worden toegekend aan het Internationale Rodekruiscomité (CICR) via de noodhulpbegroting. Dit dossier werd heden door de Ministerraad goedgekeurd ».

Dankzij het Disaster Relief Emergency Fund (DREF), dat een noodfinanciering biedt aan de nationale verenigingen van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan om onmiddellijk te kunnen reageren op rampen en humanitaire crisissen, kon de Belgische Ontwikkelingssamenwerking al eind januari een project financieren waarbij 1.000 kwetsbare Tunesische gezinnen konden geholpen worden met onder andere dekens en voeding.

Olivier Chastel heeft zijn diensten gevraagd om de situatie van nabij te volgen. Er werden evaluatieteams van de Verenigde Naties en van de Europese Commissie ter plaatse gestuurd om de omvang van de noden nauwkeuriger in te schatten.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire