Op vrijdag 22 april ontmoette Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel, samen met Minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere, de tweede Vice-President van Burundi, Gervais Rufyikiri. Het was het eerste bezoek van een Burundese vooraanstaande politicus sinds de verkiezingen van 2010.

Minister Olivier Chastel toonde zich verheugd over de grote vooruitgang die de laatste maanden in Burundi werd gerealiseerd op het vlak van vrede en over de goede betrekkingen die onze twee landen onderhouden. België is immers de eerste bilaterale donor van Burundi en één van de belangrijkste handelspartners.

« Onze ontwikkelingssamenwerking zit nu op kruissnelheid: conform het Indicatief Samenwerkingsprogramma (ISP) dat werd afgesloten tussen België en Burundi, is de bespreking van de evaluatiecriteria van de bijkomende schijf gepland voor eind 2011 », zei Olivier Chastel tijdens dit onderhoud. Deze bespreking zal plaatsvinden in het kader van een speciaal partnercomité, voorzien voor november 2011.

De Minister benadrukte tijdens dit onderhoud het belang van goed bestuur en de strijd tegen corruptie, die beide prioriteiten zijn van het Belgische beleid inzake ontwikkelingssamenwerking. Het ISP heeft trouwens een clausule omtrent de strijd tegen corruptie, die specificeert dat elke illegale, frauduleuze of corruptiegerelateerde daad de definitieve uitsluiting kan betekenen van elke nieuwe financiering door de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Olivier Chastel vestigde zo de aandacht van de tweede Vice-President op het belang van concrete vooruitgang op het vlak van mensenrechten en bestuur, ook in het kader van de uitvoering van het actieplan voor een Nationale strategie voor Governance.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire