De Belgische Ontwikkelingssamenwerking verdeelt al 5 jaar gratis schoolboeken wiskunde en Frans, bestemd voor het 3de, 4de, 5de en 6de jaar basisonderwijs in Congo. Senator Richard Miller stelde een vraag aan Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel over het verloop van deze actie.

« Een Belgisch-Congolees team controleert op dit moment of alle scholen de schoolboeken effectief in hun bezit hebben gekregen, maar nu al blijkt dat bepaalde schoolboeken nooit op hun bestemming zijn aangekomen. In sommige provincies zou de verdeling geboycot worden omwille van enkele bladzijden over Aids en het gebruik van voorbehoedsmiddelen », zei Richard Miller.

« Ik ben natuurlijk op de hoogte van deze problemen en ik weet dat een aantal schoolboeken te koop wordt aangeboden. Ik heb de Minister van Onderwijs van de DRC dan ook ingelicht over de situatie en we hebben hierover regelmatig contact. », zei Olivier Chastel.

De kwestie van de bladzijden over Aids en het gebruik van voorbehoedsmiddelen vormde ook een probleem in sommige katholieke scholen. De Minister van Onderwijs heeft dus een omzendbrief opgesteld ter attentie van de schoolhoofden. « De teams van de BTC werken rond sensibilisering en bemiddeling in verband met het Aidsvirus, en dat zou een positieve invloed moeten hebben », aldus Minister Olivier Chastel.

« Zeven miljoen boeken werden verdeeld in meer dan 31.000 scholen in de DRC », verklaarde Olivier Chastel. Deze actie wordt op 31 december afgerond. Daarom wilde de Belgische Minister een inventaris maken van de schoolboeken in alle scholen, om zo de resterende stock afhankelijk van het aantal leerlingen te kunnen uitdelen.

Senator Richard Miller vindt deze hulp aan scholen bijzonder waardevol, want de DRC is één van de vijf landen waar kinderen het minst toegang hebben tot onderwijs en waar de schooluitval erg hoog ligt.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire