Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel woonde op woensdag 5 oktober de lancering van de UNICEF-campagne rond onderwijs in noodsituaties bij. Samen met Anthony Lake, Algemeen Directeur van UNICEF, en van de UNICEF-ambassadeurs Justine Henin, Axelle Red, Alain Hubert en Dixie Dansercoer volgde Olivier Chastel een les, die werd gegeven in een schooltent, zoals in de vluchtelingenkampen.

« De humanitaire noden stijgen al verschillende jaren onophoudelijk, en 2011 is geen uitzondering op die regel », zei Olivier Chastel. « Te lang werd het onderwijs als eerste opgeofferd in noodsituaties. En toch kan niemand de rol van het onderwijs negeren in tijden van crisis. Kinderen de basis van een goede hygiëne bijbrengen of bewust maken van het gevaar van landmijnen, kan levens redden tijdens epidemieën of conflicten. Daarenboven biedt het onderwijs een solide bescherming tegen uitbuiting, misbruik en geweld. In tijden van crisis kunnen scholen ook een veilige ruimte bieden, een oase van normaliteit, en worden ze een houvast voor kinderen wiens hele leefwereld overhoop wordt gehaald. ».

Tijdens zijn missie in Kenia, waar hij het grootste vluchtelingenkamp ter wereld bezocht, kon Olivier Chastel zich al vergewissen van het voortreffelijke werk van de actoren op het terrein en van de efficiënte coördinatiemechanismen tussen de verschillende organisaties. « En ik heb vooral veel enthousiaste leerlingen ontmoet, die trots hun schoolschrift toonden, en vertelden over hun droom om onderwijzer, dokter of handelaar te worden. Kinderen die dankzij het onderwijs kunnen dromen van een betere toekomst », getuigde Olivier Chastel.

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking maakte ook gebruik van deze gelegenheid om UNICEF te feliciteren met deze campagne, die een pleidooi is voor meer aandacht voor het onderwijs in humanitaire noodsituaties.

 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire