De droogte in de hoorn van Afrika, de ergste in 60 jaar, brengt het leven van honderdduizenden mensen in gevaar. Vooral in Somalië is de toestand kritiek. In twee gebieden in het zuiden van dat land heeft de VN de hongersnood formeel afgekondigd. De opstoot in voedselprijzen en het aanslepende conflict brachten er enorme bevolkingsstromen op gang. Elke dag vluchten duizenden Somaliër naar Ethiopië, Kenia en Djibouti. In totaal verkeren 12 miljoen mensen in levensgevaar indien zij niet dringend voedselhulp ontvangen.

Voor Olivier Chastel, Minister van Ontwikkelingssamenwerking « is deze menselijke tragedie onaanvaardbaar en vereist ze een dringende en massale internationale hulp».

Hij heeft dus besloten om een bijdrage van 1.050.000 euro aan UNHAS over te maken. Dit is de luchttransportdienst van de Verenigde Naties die de humanitaire organisaties toestaat om personeel en humanitaire vracht te vervoeren. 350.000 euro werden toegewezen voor de operaties van UNHAS in Ethiopië en 700.000 euro voor die in Somalië. Deze transportdienst is cruciaal wegens de veiligheidsproblemen, de slechte staat van de wegen, de grote afstanden en het gebrek aan betrouwbare luchtvaartmaatschappijen in de gebieden waar humanitaire hulp moet worden geboden.

Deze bijdrage komt bovenop de 4.000.000 euro die midden juli werden vrijgemaakt. Deze behelsde 3.000.000 euro voor het Wereldvoedselprogramma (1.000.000 voor Kenia, 1.000.000 voor Ethiopië et 1.000.000 voor Somalië), en één miljoen euro voor de FAO; namelijk haar regionaal programma voor de hoorn van Afrika.

« Als we nu niet handelen, zal de hongersnood zich verder uitbreiden en zal het menselijk leed catastrofale dimensies aannemen » voegde Olivier Chastel er nog aan toe. « Ik volg de toestand dus verder op de voet om de nood aan verdere maatregelen in te schatten ».

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire