Vanmiddag werd Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel tijdens de plenaire zitting van de Senaat geïnterpelleerd over de stemming van het Oegandese wetsvoorstel dat homoseksualiteit strafbaar wil maken. Het voorstel werd door de Oegandese parlementsleden besproken in een commissie, waarop, onder druk van de burgermaatschappij en de internationale gemeenschap, de doodstraf uit de tekst werd geschrapt,.

België volgt sinds enkele maanden met aandacht het wetsvoorstel van David Bahati over de strafbaarheid voor homoseksualiteit. Ook al gaat het om een wetsvoorstel van een parlementslid en moet het democratische debat dus in het parlement plaatsvinden, toch gaat het hier onmiskenbaar om een inbreuk op de individuele vrijheid en op de mensenrechten.

Bij zijn regelmatige contacten met de regeringen van onze partnerlanden, vestigt Minister Chastel de aandacht op de strijd tegen alle vormen van discriminatie, en dus ook deze op grond van seksuele geaardheid. Of homoseksualiteit strafbaar moet zijn, is geen nieuwe kwestie in Oeganda en er werden al verschillende gesprekken over dit onderwerp gevoerd met de Oegandese regering. Aangezien de Oegandese regering en President Museveni zich al tegen het wetsvoorstel hebben uitgesproken, zal het voorstel waarschijnlijk niet worden goedgekeurd in het parlement.

Momenteel wordt er een nieuw Indicatief Samenwerkingsprogramma voorbereid met Oeganda. Indien een dergelijke wet gestemd wordt, zou dat als een ernstige aantasting van de mensenrechten worden beschouwd en dat zou een akkoord over een nieuw samenwerkingsprogramma op de helling zetten.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire