Staatssecretaris Olivier CHASTEL heeft op 10 februari 2009 in het Egmontpaleis de derde editie van de 112 Awards Ceremony verwelkomd. Tijdens deze ceremonie werden de personen en de organisaties die betrokken zijn bij de verbetering van het Europese noodnummer 112 in de bloemetjes gezet.

Olivier CHASTEL heeft deze gelegenheid te baat genomen om eraan te herinneren dat hij, als Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, de veiligheid van de burgers steeds als een prioriteit heeft gezien en dat het van het grootste belang is de beste toepassingen op het vlak van spoedgevallen overal in Europa tot hun recht te laten komen.

Een dag later heeft Olivier CHASTEL in het Europees Parlement deelgenomen aan de Europese dag van het noodnummer 112 en de lancering van de 112 Foundation.

Tijdens zijn toespraak heeft de Staatssecretaris benadrukt dat België er veel belang aan hecht om overal in Europa te kunnen beschikken over één en hetzelfde noodnummer met duidelijk omschreven kwaliteitscriteria. Hij heeft eveneens het Tsjechische voorzitterschap gefeliciteerd, dat de 112 op de agenda van de Raad van de EU had geplaatst.

Olivier CHASTEL heeft tenslotte zijn steun betuigd aan de organisatie EENA (European Emergency Number Association) die reeds verschillende jaren bijdraagt aan de ontwikkeling van het 112-nummer en die het initiatief heeft genomen voor de oprichting van de 112 Foundation om de bevolking overal in Europa te informeren en te stimuleren om 112 te gebruiken.