Na zijn middelbare studies aan het Athénée Royal de Charleroi, behaalde Olivier Chastel in 1987 zijn diploma van Apotheker aan de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Na enkele jaren als assistent-onderzoeker op de dienst Analytische scheikunde van het Farmaceutisch Instituut (ULB) werd hij vervolgens specialist Kwaliteitsbewaking en diensthoofd bij de analyselaboratoria “Quality Assistance” in Thuin.

[lightbox style= »modern » image_path= »http://chastel.be/wp-content/uploads/2011/07/11_05_01_chateau_032.jpg » popup= »http://chastel.be/wp-content/uploads/2011/07/11_05_01_chateau_032.jpg » link_to_page= » » target= » » description= » » size= »portrait_thumb »]

Vanaf 1998 wijdt Olivier Chastel zijn tijd volledig aan de (gemeente)politiek en aan zijn mandaat als Minister. Hij probeert nog tijd te maken voor zijn passies: tennis en het fokken van de Vlaamse koehond (Bouvier).
Olivier Chastel is sinds 1993 Gemeenteraadslid in Charleroi en doet zijn eerste parlementaire ervaring op in 1998, wanneer hij Etienne Knoops vervangt als Waals parlementslid.
Enkele maanden later, in juni 1999, is hij de liberale lijsttrekker voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in het arrondissement Charleroi – Thuin. Bijna 12.000 kiezers geven hem hun vertrouwen.
Olivier Chastel zetelde onder andere in de commissie Infrastructuur van de Kamer. Wanneer het over de NMBS gaat, verdedigde hij systematisch de belangen van de gebruikers en het personeel. In het dossier van de Post streed hij voor het behoud van zoveel mogelijk postpunten. Dankzij zijn doorgedreven analyses is Olivier Chastel één van de specialisten overheidsbedrijven binnen de MR geworden. Hij was ook een bijzonder actief lid van de Sabena-commissie en als voorzitter van de commissie Verzoekschriften ondersteunde hij het werk van de Federale Ombudsmannen, die de contacten van de burgers met de administratie moeten vergemakkelijken.
Olivier Chastel is een gedreven doorzetter en zijn harde parlementaire werk blijft niet onopgemerkt. Na zijn uitzonderlijke score van 22.133 voorkeurstemmen in Henegouwen bij de federale verkiezingen in mei 2003, wordt hij Ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

[lightbox style= »modern » image_path= »http://chastel.be/wp-content/uploads/2011/10/oc_people.jpg » popup= »http://chastel.be/wp-content/uploads/2011/10/oc_people.jpg » link_to_page= » » target= » » description= » » size= »portrait_thumb »]

Voor Olivier Chastel betekent politiek in de eerste plaats ervoor zorgen dat iedereen zijn plaats vindt in de maatschappij en zijn eigen leven kan organiseren, door iedereen de beste kansen te geven. Een ander speerpunt is dat de staat de belangen van de belastingbetaler zo goed mogelijk dient.

Als Minister voor de Kunsten, Letteren en Media in de regering van de Franse Gemeenschap, een ambt dat hij bekleedde van februari tot juli 2004, geeft Olivier Chastel blijk van zijn zin voor hervorming en daadkracht.

Olivier Chastel is eveneens voorzitter van de MR-federatie Henegouwen. Dit is een hele uitdaging die hij zo goed mogelijk uitvoert aangezien de politieke activiteit van een provincie als Henegouwen, waar 40% van de Waalse bevolking woont, een bijzonder organisatietalent en een grote beschikbaarheid vereist. Olivier Chastel weet dat hij kan rekenen op de vriendschap en wilskracht van vele mandatarissen en sectieverantwoordelijken. Met hun hulp is alles mogelijk.

Op gemeentelijk vlak boekte Olivier Chastel tijdens de verkiezingen van oktober 2012 ook een grote vooruitgang met de lijsten van de Mouvement Réformateur in Henegouwen. De reden voor dit succes is eenvoudig : een sterke aanwezigheid en een continue politieke activiteit in combinatie met toewijding en een luisterend oor voor de reële problemen van de inwoners van Henegouwers.De MR neemt sinds 4 december 2006 ook deel aan het bestuur in Charleroi, met twee schepenen in het Gemeentecollege.

Bij de federale verkiezingen van juni 2007 was Olivier Chastel opnieuw lijsttrekker voor de provincie Henegouwen. De MR haalde in Henegouwen 199 859 stemmen of 27%. Olivier Chastel zelf verdriedubbelde, met 67 180 voorkeurstemmen, zijn score voor de federale verkiezingen van 2003. Dit was, na Didier Reynders, de beste score van de MR voor de Kamer.
Op 20 maart 2008 werd Olivier Chastel benoemd tot Staatssecretaris voor Europese zaken.
Bij de Europese verkiezingen van juni 2009 haalde Olivier Chastel (Hij was 3de op de lijst, na lijsttrekker Louis Michel en na Frédérique Ries) een uitstekende score van 74 616 voorkeurstemmen.

In juni 2010 werd Olivier Chastel bij de federale verkiezingen herverkozen tot volksvertegenwoordiger. Na een succesvol Belgisch EU-voorzitterschap werd Olivier Chastel in februari 2011, nadat Charles Michel voorzitter van de MR werd, Minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Europese zaken. Op 6 december 2011 werd Olivier Chastel Minister van Begroting en Administratieve vereenvoudiging en blijft zo in de federale regering. Charles Michel verklaarde trouwens dat de MR, met Olivier Chastel op begroting, het voortouw zal nemen om een budgettaire sanering door te voeren, door de staatsuitgaven te verminderen en de strijd aan te gaan met verspilling.

Oktober 2014 : Federaal Volksvertegenwoordiger

Bekijk hier het curriculum vitae van Olivier Chastel

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée Champs requis marqués avec *

Poster commentaire